Românii vor putea urmări, gratuit, primele programe în sistem digital terestru începând din vara acestui an, cu 7 luni mai târziu decât ar fi trebuit, multe din termenele prevăzute în strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră fiind depăşite.
România şi-a luat angajamentul faţă de Uniunea Europeană (UE) de a finaliza tranziţia la televiziunea digitală până în anul 2012. Autorităţile române nu au respectat însă termenele impuse de UE. Primul termen impus prin tratatul comunitar pentru trecerea la televiziunea digitală terestră era sfârşitul anului 2009.
Strategia de trecere la televiziune digitală prevede acordarea de şase multiplexuri, două la început, care vor putea funcţiona împreună cu televiziunea analogică, iar celelalte patru vor putea deveni operaţionale ulterior. La finele anului 2009, cele două multiplexuri trebuiau să fie operaţionale. Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece Ordonanţa de modificare a Legii Audiovizualului a întârziat de la aprobare.
Următorul termen pentru acordarea primelor două multiplexuri este 31 mai 2010. Ţinând cont de termenele de contestaţie sau de cele în care trebuie achitate taxele de licenţă, termenul când se va intra efectiv în posesia licenţelor ar trebui să fie 1 iulie 2010 în cazul primelor două multiplexuri digitale şi 30 decembrie 2010 în cazul celorlalte patru multiplexuri.
ANCOM aşteaptă adoptarea Hotărârii de Guvern
„Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a repartizat frecvenţele din planul GE06 pe multiplexuri, astfel încât primele două multiplexuri să poată funcţiona în paralel cu frecvenţele existente, asigurând o perioadă de simulcast de cel puţin 1 an”, a declarat pentru capital.ro Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
„Pentru a putea trece la paşii următori şi pentru a stabili un calendar care să reflecte mai exact aceşti paşi, aşteptăm în acest moment adoptarea Hotărârii de Guvern care stabileşte tipurile de procedură de selecţie ce vor fi organizate pentru acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru, a condiţiilor de acordare a acestora, precum şi a taxei de licenţă”, a adaugat Marinescu.
Hotărârea de Guvern ar trebui să reactualizeze şi termenele prevăzute în Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional realizată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, multe dintre acestea fiind deja depăşite.
Continuarea in Capital
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu